ترجمه و گردآوری: بهنام جباری -کارشناس ارشد الکترونیک

در مراسم آغاز به کار آکادمی نیروی هوایی کره در 20 مارس 2001 ، رئیس جمهور فقید کیم دا جونگ به اساتید قول داد ، "ما به شما وعده میدهیم که با هواپیماهای جنگنده ساخت کره پرواز کنید." بذر کاشته شده توسط کیم دو دهه بعد به بار نشست. KF-21 Boramae ، اولین نمونه اولیه از هواپیمای جنگنده توسعه یافته در داخل کره ، در یک مراسم رونمایی در تاسیسات تولید صنایع صنایع هوایی کره در Sacheon ، استان Gyeongsang جنوبی رونمایی شد. پروژه KF-Xرسماً  در سال 2016 به بهره برداری رسید ، این بزرگترین سرمایه دفاعی کره  به ارزش 8.8 تریلیون وون (7.8 میلیارد دلار) است.

رئیس جمهور مون جائه در هنگام راه اندازی گفت: یک دوره جدید دفاع مستقل آغاز شده است ، و این یک نقطه عطف تاریخی در توسعه صنعت هواپیمایی [کره جنوبی] است وی تأکید کرد که اگر KF-21 Boramae با موفقیت پروازهای آزمایشی را انجام دهد،  این کشور در میان هشت کشوری قرار میگید که هواپیمای مافوق صوت را خود طراحی و ساخته اند. به گفته مسئولان دخیل در پروژه از طراحی تا تولید ، تکنسین های کره ای تمام مراحل توسعه KF-21 را هدایت کردند. در این فرآیند ، کره تجهیزات اصلی را برای یک جنگنده نسل 4.5 از جمله آرایه اسکن الکترونیکی فعال یا رادار AESA بومی سازی کرد.

KAI KF-21 Boramae به دلیل طراحی مشابه با F-22 Raptor Lockheed Martin    Baby Raptor نامیده می شود. "Boramae" به کره ای به معنی شاهین است. برچسب KF-21 نماد عزم کره برای حفاظت از حریم هوایی خود با جنگنده اختصاصی خود در قرن 21 است.

شرکت صنایع هوافضای کره جنوبی (KAI) از اولین نمونه جنگنده "KF-21 Boramae" رونمایی کرد. پروژه ساخت این هواپیما در سال ۲۰۱۵ آغاز و پس از چهار سال کار تحقیقاتی و با کمک‌های کمپانی "لاکهید مارتین" آمریکا طراحی و ساخت آن به پایان رسید. به گزارش شرکت صنایع هوافضای کره جنوبی، اولین پرواز آزمایشی این جت جنگنده در سال ۲۰۲۲ صورت می‌گیرد و با پایان مراحل آزمایشی، روند تولید آغاز می‌شود. "مون جائه این"، رئیس جمهوری کره جنوبی در مراسم رونمایی از این جنگنده گفت : «هدف صنایع هوافضای کره جنوبی تولید ۴۰ فروند از این هواپیما تا سال ۲۰۲۸ و همچنین ۱۲۰ فروند تا سال ۲۰۳۲ است.»

قرار است جنگنده "KF-21 Boramae" در نیروی هوایی کره جنوبی جایگزین فانتوم اف ۴ و اف ۵ شده و مکمل اف ۳۵ ، اف ۱۵ و اف ۱۶ در نبرد هوایی شود. به گفته منابع نظامی، این جنگنده کاملا پنهانکار نیست و قابلیت‌های آن می‌تواند شکاف بین "اف ۳۵- لایتنینگ" و "اف ۱۶/ سی و دی" را پر کند.

در مراسم رونمایی از "KF-21 Boramae" پرابووو سوبیانتو، وزیر دفاع اندونزی نیز شرکت داشت. اندونزی شریک رسمی پروژه ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورویی تولید این جنگنده است که قبلا با نام "KF-X" شناخته می‌شد.در این اواخر پس از اینکه دولت جاکارتا پرداخت ۲۰ درصد سهم تولید جت را متوقف کرد، نسبت به جدیت شراکت اندونزی در تولید این جنگنده شک و تردید بوجود آمده بود. با این حال "مون جائه این"، رئیس جمهوری کره جنوبی در مراسم رونمایی از این جنگنده گفت که دو کشور تا پایان راه تولید و فروش این هواپیما به کشورهای دیگر جهان در کنار هم خواهند بود.

اولین پرواز پس از آزمایشات روی زمین برای جولای سال آینده برنامه ریزی شده است. تولید انبوه هنگامی انجام می شود که شش نمونه اولیه طی 4 سال آینده 2200 سورتی پرواز را انجام دهند.

KF-21 نه تنها دارای اهمیت نمادین است بلکه دارای مزایای عملی نیز می باشد زیرا به گفته طراحان و عوامل نیروی هوایی کره جنوبی جنگنده های اصلی این نیرو F-16 و F-15K همگی ساخت آمریکایی هستند و تأمین قطعات باعث بروز وقفه ها در عملیاتی بودن ناوگان جنگنده های کره شده است. در پنج سال گذشته ، هزاران  مورد وجود داشته است که به دلیل کمبود قطعات ، نیروی هوایی نتوانسته است با هم جنگنده های F-15K و KF-16 را بهره برداری نماید. ولی نسبت تجیهزات و فناوری بومی  KF-21  شصت و پنج درصد است که بقاپذیری و چرخه عملیاتی بالایی را به ناوگان های عملیاتی خواهد داد.

 

مزیت کلیدی دیگر ، آزادی انتخاب سلاح است. به عنوان مثال ، برای بارگیری موشک های ساخت کره در F-15K ، نیروی هوایی مجبور است ده ها میلیون دلار به نام "ادغام سیستم تسلیحاتی" به ایالات متحده پرداخت کند. بر اساس این روند ، نیروی هوایی مجبور است کدهای منبع آن موشک ها را فاش کند. نیروی هوایی 80 میلیارد وون برای نصب موشکهای Taurus سوئدی-آلمانی بر روی F-15K پرداخت کرد. با این حال ، به لطف سکوی مستقل KF-21 ، نیروی هوایی اکنون می تواند موشک های ساخت کره را بدون نگرانی در مورد هزینه نصب اضافی ، بارگیری کند.

این جنگنده  در مجموع دارای 10 ایستگاه اسلحه است که سه ایستگاه در هر بال و چهار ایستگاه در زیر بدنه قرار دارد. نیروی هوایی 120 فروند KF-21 به سفارش خود دارد و قصد دارد همه آنها را تا سال 2032 به خدمت فعال درآورد. با پیش بینی قیمت 65 میلیون دلار برای هر واحد ، KAI قصد دارد از سال 2028 جت های میان رده را صادر کند. جت های KF-21 هزینه های عملیاتی کم و سهولت تعمیر و نگهداری را نشان می دهند ، که کلید موفقیت در فروش این جت در جنوب شرقی آسیا است.